Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Ποιός είσαι;


Ποτέ γνωρίζουμε καλύτερα τον άλλον; Όταν είμαστε μαζί του ή όταν έχουμε χωρίσει; Όταν τον κρατάμε στην αγκαλιά μας και αισθανόμαστε κατάβαθα τη γλύκα της ασφάλειας ή όταν πια έχει φύγει χτυπώντας με οργή την εξώπορτα πίσω του; Ειλικρινά δεν ξέρω. Αν και γνώρισα στα αλήθεια κάποιους ανθρώπους, όταν πια είχε μπει ανάμεσά μας, σαν σύννεφο ομίχλης, η απόσταση και ο χρόνος. Τους είδα όπως ήταν όταν δεν τους έβλεπα πια! Για να συνειδητοποιήσω, κάπως αργά, ότι ήμουν μαζί με κάποιον άλλον.Ίσως και για χρόνια. Κάποιον που δεν υποπτευόμουνα και που ο συναισθηματισμός μου - αλλιώς εθελοτυφλία - μ´ εμπόδιζε να γνωρίσω.Απ' την άλλη, πιστεύω πως κάθε γνωριμία, κάθε σχέση είναι ένα είδος άσκησης για τη μεγάλη σχέση που θάρθει κάποτε. Αν έρθει. Έτσι είναι...Χρησιμοποιούμε τους άλλους και μάς χρησιμοποιούν ανεπίγνωστα ώσπου να εμφανιστεί εκείνος ο άλλος που θα γίνει δικός. Για το ελάχιστο διάστημα που διαρκεί η αιωνιότητα των ανθρώπων.
Έτσι είναι..Ως τότε θα ερωτευόμαστε ένα φάντασμα, το manequino εκείνο, σαν τα ανθρωποειδή του De Chirico, που έχουμε φτιάξει τόσο με τα χέρια, δηλαδή με τα πραγματικά γεγονότα, όσο και με τη φαντασία μας. Τον πραγματικό σύντροφο όμως θα τον γνωρίσουμε, αν τον γνωρίσουμε, μόνο μετά. Μόνο με την απόσταση ανάμεσά μας.
Χωρίς τα γλαρωμένα βλέμματα ή τα υγρά χείλια. Χωρίς τα λόγια, προπάντων αυτά, αλλά με τη σιωπή. Προπάντων αυτή. Όπως απομακρυνόμαστε για να βλέπουμε καλύτερα έναν πίνακα.Για να τον δούμε συνολικά. Και είναι τότε που η γνώση του άλλου, η ουσιαστική του γνωριμία, δεν έχει καμιά σημασία, πια.

1 σχόλιο:

  1. Ερωτευόμαστε τον εαυτό μας και όσο πιο έντονα ερεωτευόμαστε τόσο πιο έντονα αποσύρουμε τα συναισθήματά μας. Όταν ο άλλος απομυθοποιηθεί τότε ξεκινάει η πραγματική σχέση μας με τον άλλο τότε που αποδεχόμαστε και ότι κι εμείς δεν είμαστε τέλειοι και αυτό θέλει δύναμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή