Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Εξεταστέα ύλη χειμερινού εξαμήνου

Εξεταστέα ύλη για την αρχιτεκτονική Α, χειμερινό εξάμηνο:


  1. Η εξέλιξη της σκηνογραφικής άποψης από το νατουραλισμό στο πειραματικό και το πρωτοποριακό θέατρο (1890-1940).
  2. “Επαναθεατρικοποίηση”: Antoine, Appia, Craig, Meyerhold, Copeau, Artaud, Piscator, Reinhardt, Prampolini.
  3. Συμβολισμός, Εξπρεσιονισμός, Φουτουρισμός, Ρώσικη Πρωτοπορία, Bauhaus, γεωμετρική-λυρική αφαίρεση, σχέση και διάδραση των επιμέρους τεχνών.
  4. Αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, οι βυζαντινοί τρούλλοι, ο ρωμανικός και ο γοτθικός ρυθμός, από τον Άγιο Πέτρο της Ρώμης στον Άγιο Παυλο του Λονδίνου, νεοκλασικισμός, εκκλεκτικισμός.
  5. Τα θέατρα της Ευρώπης, από τον Palladio στον Schinkel. Μοντερνισμός, Σχολή του Σικάγου, Bauhaus, Le Corbusier (θεωρία και ιστορικά παραδείγματα)


Ενδεικτική βιβλιογραφία:

Jacqueline Jomaron, Ιστορία Σύγχρονης Σκηνοθεσίας (1914-1944), 2ος τόμος, εκδ. University Studio Press, 2008

Denis Bablet, Ιστορία Σύγχρονης Σκηνοθεσίας (1887-1914), 1ος τόμος, εκδ. University Studio Press, 2008

Από το βιβλίο του Γιώργου Λάββα, Επίτομη ιστορία της αρχιτεκτονικής, University Studio Press, 2008 η ύλη της δυτικής αρχιτεκτονικής, από τον Παρθενώνα στο Bauhaus.

Anne Surgers, Σταθμοί της σκηνογραφίας του δυτικού θεάτρου, Αιγόκερως, 2014.


Εξεταστέα ύλη για την Ιστορία Τέχνης Α, χειμερινό εξάμηνο:



Από το βιβλίο του Μ. Στεφανίδη «Μια Ιστορία της Ζωγραφικής», Καστανιώτης, 2008 (Εκτός των κεφαλαίων “Ζωγραφική της πέτρας” και “Μεταμοντέρνο”): Τα σχετικά με τον Giotto και την πρώιμη Αναγέννηση, Τον Γκρέκο και τον Μανιερισμό, τον Καραβάτζιο και το Μπαρόκ, τον Μονέ και τον Ιμπρεσιονισμό , τον Πικάσο και τον Κυβισμό, τον Σεζάν και του Μετεμπρεσιονιστές, τον Φωβισμό και τον Φουτουρισμό, την Ρώσικη Πρωτοπορία, τον Σουρρεαλισμό, τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, την Pop Art, και τον Andy Warhol.
Προσοχή: Όλες οι εικόνες και οι κειμενολεζάντες τους


Σε κάθε μάθημα, υποχρεωτική εργασία με ελεύθερο θέμα εμπνευσμένο από την συγκεκριμένη ύλη. Ενδεικτικό μέγεθος: περί τις 4000 λέξεις. (Όσοι έχουν παραδώσει εργασία σε παλιότερες εξετάσεις, είναι καλυμμένοι στην επαναληπτική εξέταση.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου