Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ART ATHINA Αφιέρωμα στην γκαλερί ΖΥΓΟΣ

Κυριακή, 1 το μεσημέρι, Tae Kwon Do

 


Παράδοση και Avant-Garde : Galerie ΖΥΓΟΣ, Παρουσίαση του Μάνου Στεφανίδη  
 Το 1955, ο Φραντζής Φραντζεσκάκης (1926-2010), νεαρός δημοσιογράφος και παθιασμένος φιλότεχνος, ιδρύει με τη σύζυγό του Αικατερίνη το κορυφαίο καλλιτεχνικό περιοδικό “Ζυγός” που θα εκδίδεται ανελλιπώς ως το 1983 καλύπτοντας θέματα ιστορίας της τέχνης, αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, αισθητικής και δημιουργώντας μια ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στην ελληνική και τη διεθνή, σύγχρονη τέχνη.
Το 1956 ιδρύεται η γκαλερί “Ζυγός”, η πρώτη επαγγελματική αίθουσα τέχνης στη μεταπολεμική Ελλάδα η οποία θα ζήσει μισόν αιώνα. Το 1982 εκδίδεται η αγγλόφωνη έκδοση “Zygos Annual” και το 1985 η γκαλερί ιδρύει παράρτημα στη Νέα Υόρκη.
Ο Φραντζεσκάκης, αδελφός του ζωγράφου Ερρίκου, γεννήθηκε στα Χανιά και εργάστηκε στον ΔΟΛ από το 1940 ως το 1963 οργανώνοντας παράλληλα το 1953 την αίθουσα τέχνης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ και παρουσιάζοντας καλλιτέχνες όπως ο Δ. Γαλάνης, ο Α. Τάσσος, ο Χρ. Καπράλος, ο Σπ. Βασιλείου, ο Γ. Σικελιώτης, κ.α. Το 1954 ίδρυσε μαζί με το Μάνο Παυλίδη εικαστικό χώρο στη διαφημιστική εταιρεία ΑΔΕΛ. Το 1958 συνεργάστηκε με τον Βακαλό και τον Τέτση για τη δημιουργία του “Ελεύθερου Σπουδαστηρίου Καλών Τεχνών”. Το 1993 αποσύρθηκε στη Καλιφόρνια για να συγγράψει τις αναμνήσεις του υπό τον τίτλο “Ενθυμού και μη λησμόνει” , εκδόσεις Καστανιώτη, 1997. Το 2000, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του. Από το Ζυγό πέρασαν οι κορυφαίοι της γενιάς του ’30 και οι ανάλογοι της γενιάς του ’60. Ανάμεσά τους οι Σπυρόπουλος, Τσαρούχης, Αστεριάδης, Γκίκας, Γαΐτης, Κανιάρης, Καράς, Μυταράς, Παπαγιάννης, Φασιανός, Καραβούζης αλλά και οι Μορταράκος, Πολυμέρης, Π. Αγγελοπούλου, Αντωνόπουλος, Γιαγιάννος, Δικέφαλος, Πανταλέων, Π. Ξενάκης,  Άγγελος, κ.α.
Την ιστορική αυτή γκαλερί και το πολύτιμο περιοδικό της θα παρουσιάσει ο καθηγητής Μάνος Στεφανίδης ενώ τρεις street artists (Idol 16-Γιάννης Καλλίδης, Nackle-Γιώργος Τσιαγκλάνης, Skon-Βασίλης Σκόνδρας) θα εκτελέσουν παράλληλα εικαστικό happening.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου