Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ξενάγηση στο μουσείο Βορρέ - Έκθεση Γιάννη Σπυρόπουλου


Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών οργανώνει ξενάγηση για τους φοιτητές του στην έκθεση, την Κυριακή 4 Μαΐου, στις 12.00. Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσουν ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μάνος Στεφανίδης και η επιμελήτριά της, Όλγα Δανιηλοπούλου. Όσοι έχουμε/δεν έχουμε αυτοκίνητα, θα συναντηθούμε την Κυριακή στις 11.30 στην οδό Μιχαλακοπούλου, πίσω από το Χίλτον. Για όσους πάνε κατευθείαν στο Μουσείο, υπάρχει σήμανση στην Παιανία, και η πρόσβαση είναι εύκολη.
 
Γιάννης Σπυρόπουλος
Ένας νέος αιώνας για τον κλασσικό της Αφαίρεσης
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου εικαστικού, παρουσιάζονται στο Μουσείο Βορρέ δεκάδες έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου αλλά και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, που αποτυπώνουν την μακρά ζωγραφική διαδρομή του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη.


Η έκθεση συνιστά μια σε βάθος ματιά στο πλούσιο έργο του πιο συστηματικού και συνεπή εκφραστή της αφαίρεσης στην Ελλάδα. Οργανωμένη χρονολογικά, ανατέμνει όλα τα στάδια της μοναδικής πορείας του Γιάννη Σπυρόπουλου, ιχνηλατώντας 50 χρόνια εικαστικής δημιουργίας ενός απερίσπαστου δεξιοτέχνη, ενός χειρώνακτα, που με ύφος απόλυτα προσωπικό, τόλμη και αφοσίωση, επιδίωξε την απεικόνιση του μη ορατού, του απόλυτου. Ο ίδιος έλεγε: «Άπλωσα το σκοτάδι για να βρω το φως» και μιλούσε πράγματι για την ακτινοβολία που κατάφερε να δει, να συλλάβει και να ζωγραφίσει!
Για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, αλλά και 54 χρόνια από τη βράβευσή του (Premio Unesco) στην 30ή Μπιενάλε Βενετίας, αυτή η έκθεση έρχεται να υπενθυμίσει τη σημασία αλλά και τη διαχρονικότητα του έργου του κλασσικού της αφαίρεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου