Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Δελτίο Τύπου



Δουλειά 18 χρόνων η οποία συγκροτεί ένα ιδιαίτερο γλυπτικό περιβάλλον, εκθέτει στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Μπενάκη (οδό Πειραιώς 51) ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, Ομότιμος Καθηγητής της ΑΣΚΤ Αθηνών, από 29 Μαρτίου έως 6 Μαΐου 2012.

Στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβορριάς αναφέρει: «Την έκθεση των έργων του Θ. Παπαγιάννη στο Μουσείο Μπενάκη, την περιμέναμε επειδή την είχαμε ανάγκη. Όπως και το θεωρητικό της έξαλλου υπόβαθρο ,τον λόγο που την αρθρώνει επεξηγηματικά με την λακωνική αμεσότητα ενός μανιφέστου».

Με τριάντα υπερφυσικές ανθρώπινες φιγούρες «Τα φαντάσματα μου» όπως τ’αποκαλεί , ο γλύπτης στήνει ένα σύγχρονο τραγικό χορό . Τα έργα που είναι φιλοτεχνημένα από τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου (Νοέμβριος του 1993)και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά , φτιάχνουν τον συμβολικό χορό της Νεοελληνικής Τραγωδίας. Στη μέση του χορού ένα ταψί με ψωμιά , διαχρονικό σύμβολο της επιβίωσης του ανθρώπου και μια πεσμένη μορφή, συμπληρώνουν το σκηνικό της έκθεσης . Μια έκθεση η οποία υπό τις τραγικές συνθήκες που βιώνει η χώρα , αποκτά πολυεπίπεδες διαστάσεις.

Ο επιμελητής της έκθεσης και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης στο εισαγωγικό του κείμενο υπογραμμίζει: «Εδώ το δράμα στέκει άφωνο χωρίς λόγια. Γι’ αυτό και είναι τόσο επιβλητικό και τόσο καίριο…».

Ο Θ. Παπαγιάννης με απλό και λιτό τρόπο με το γλυπτικό αυτό περιβάλλον το οποίο συνοδεύεται από ένα μικρό κείμενο-μαρτυρία, θέλει να επισημάνει πως δεν φτάσαμε σ’ αυτή την παρακμιακή κατάσταση τυχαία αλλά οδηγηθήκαμε εδώ μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων γεγονότων και τις συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του δεν ξέρει από πόσο μακριά έρχονται οι εφιαλτικές αυτές μορφές , ούτε μπορεί να εξηγήσει αν είναι θεοί ή δαίμονες, αν είναι μυθικές μορφές ή ήρωες της ιστορίας, λαϊκοί αγωνιστές ή πνευματικοί άνθρωποι, εθνικοί ευεργέτες ή διδάσκαλοι του γένους, φαντάσματα του νου ή εφιάλτες. Και καταλήγει: Μήπως-είναι οι προπάτορες μας, αυτοί που έστησαν το έθνος μας όρθιο και προβάλλουν εν χορώ, απειλητικοί, εξοργισμένοι, ταπεινωμένοι, πυρπολημένοι και μας γυρεύουν εξηγήσεις για την κατάντια αυτού του τόπου;

Μας καλεί όλους να αναρωτηθούμε και να προβληματιστούμε…

Σημείωση: Το γλυπτικό περιβάλλον «Τα φαντάσματα μου» θα πλαισιώσουν μουσικά και θεατρικά δρώμενα καθώς και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου