Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Βασκανία και τσίπα

Κλείνω τα μάτια μου, κάνω μια ευχή: Να γυρίζαμε, λέει, στο 2004. Τότε που υπό πίεση, έστω, και με τα μάτια της υδρογείου επάνω μας, ζήσαμε για δύο μήνες σαν προηγμένο κράτος. Ωραίο απείκασμα και κομψή σκηνοθεσία μιας μακιγιαρισμένης πραγματικότητας. Εφόσον υπό το βλέμμα του κ. Ρογκ τίποτε δεν επιτρεπόταν να είναι wrong, ενώ το Zeppelin κατόπτευε τα πάντα, έτσι ώστε καμία παρανομία, κανείς εμπρηστής, κανένα κακό να μην επιτύχει τους σκοτεινούς σκοπούς του. Ολα τότε ήταν κατάφωτα, καθαρά, με μιαν allure μεγαλοπρέπειας, την οποία ουδέποτε είχε η Ψωρολακόσταινα πατρίς μας με τα Timberland και τα Gucci. Μας στοίχισαν βέβαια όλα αυτά κάτι παραπάνω, τα πανάκριβα συστήματα παρακολούθησης ούτε λειτούργησαν καν, οι Αμερικανοί φίλοι μάς πίεζαν ν' αγοράσουμε ακόμη περισσότερα καλού-κακού, αλλά η εικόνα μας ως έθνους και η αυτοεκτίμησή μας ως λαού πετούσαν στα ουράνια. Όλοι μιλούσαν για μας με θαυμασμό και φθόνο. Και ιδού το αποτέλεσμα: Μας μάτιασαν! Αρνητικό φενγκ σούι! Είναι ηλίου φαεινότερον: Υπάρχει κακό μάτι στον τόπο και βασκανία. Μας γλωσσόφαγαν, αδέλφια. Μας έκαναν μάγια. Δεν εξηγείται αλλιώς. Που πάμε χειρότερα χρόνο με το χρόνο. Εκτός κι αν ήταν τυχαίο ότι από το 2000 ώς το 2004 δεν σημειώθηκε ουδεμία μεγάλη πυρκαγιά -η Φιλοθέη μόνο λίγο καψαλίστηκε από κάποια πυροτεχνήματα αδόλου ενθουσιασμού- και ότι γενικώς νοικοκυρευόμασταν και ευπρεπιζόμασταν. Με το τραμ μας, τις καθαρές πλατείες μας, τα γλυπτά μας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το Θησείο. Στην κατασκευή βέβαια του Νίκου Αλεξίου ένας πολίτης τραυματίστηκε, μηνύθηκε η Εφη Στρούζα, πρόεδρος των Τεχνοκριτών (AICA), η οποία είχε θεωρητικά την ευθύνη της έκθεσης ATHENS ΒΥ ART και καταδικάστηκε πρόσφατα σε 5 μήνες φυλάκιση ως ηθικός αυτουργός. Αυτό κι αν είναι μάτι! Λέτε γι' αυτό να εγκατέλειψε ο Αλεξίου φέτος την Biennale; Τι τραβάτε κι εσείς, αγαπητέ Μπομπ. Πάντως το κακό πρέπει ν' άρχισε με την Biennale '04 όταν στο ελληνικό περίπτερο κρεμάστηκε η Ερυθρά Ημισέληνος, πλάι στον Ερυθρό Σταυρό. Πήγε γρουσουζιά! Ευτυχώς που δεν το αντελήφθη ο κ. Αδωνις, γιατί δεν θα παίρναμε ούτε το Euro στην Πορτογαλία απ' την γκρίνια του.

Τι έλεγα; Α, για τον κ. Λούκο, τα «Χασικλίδικα» και το φεστιβάλ του με τον Στάιν να κάνει παράσταση στη βίλα του της Ούμπριας και πρόβες στην Επίδαυρο. Ζήλια οι Ελληνες σκηνοθέτες! Διερωτώμαι η «Ηλέκτρα» είναι πιο ακριβή ή η «Κάρμεν», που εκπαραθύρωσε με συνοπτικές διαδικασίες τον επιτυχημένο, σύμφωνα με την υπουργική ρήση, κ. Λαζαρίδη; Τότε γιατί τον διώξατε, κ. Βουλγαράκη; Θα μου πείτε βέβαια πως ο κ. Φώτης Παπαθανασίου είναι επαρκέστερος καλλιτεχνικά ακόμη και από τον κ. Φώτη Σεργουλόπουλο και πως ο Οδυσσεβάχ το 'χε μαράζι εκτός από πρόεδρος να γίνει και διευθυντής της ΕΛΣ. Ερωτώ: Είναι αυτές δεξιές πολιτικές ή απλώς αδιέξοδες; Είναι προσωπικά ρουσφέτια ανάμεσα σε μέλη του club της Εκάλης ή καταφανώς άμυαλες ενέργειες που σωρεύουν προβλήματα στα προβλήματα; Γιατί εκτός από τις φωτιές στην Πάρνηθα σοβούν κι άλλες, αόρατες. Παντού.

Καλημέρα, κ. Παπανδρέου! Αδολε, πλην ανεύθυνε αρχηγέ! Που γνωρίσατε την Ελλάδα μόλις προχθές και δεν έχετε ιδέα περί ποίου μπάχαλου πρόκειται. Και, κυρίως, δεν φέρετε ουδεμία ευθύνη γι' αυτό. Ούτε το κόμμα σας ούτε εσείς προσωπικά. Δυστυχώς όμως, οι έννοιες «τσίπα» και «ντροπή» στον τόπο αυτό λειτουργούν αυτεπίστροφα (ανοίξτε το λεξικό για να δείτε τι σημαίνει η λέξη). Βλάπτετε (αμφότεροι) την Περσίαν το ίδιο. Εσάς όμως ο, έστω τηλεθεατής, λαός σάς αποστρέφεται περισσότερο. Ιδιαίτερα όταν υπερασπίζονται τις θέσεις σας ο κ. Πρωτόπαπας, ο κ. Ευθυμίου ή η κ. Δαμανάκη. (Ασχετο: Η Μιλένα, ρε παιδιά, τι γίνεται; Απεθύμησα συνέντευξή της με ολόσωμες φωτογραφίες.) Η διαπλοκή πάλι, όπως και οι πυρκαγιές και ο κακός μας ο καιρός, αποτελεί οργανικό στοιχείο του κυρίαρχου συστήματος. Οι αναφορές στην ηθική την πτοούν τόσο όσο το... ξεμάτιασμα την κρατική κακοδιοίκηση.

ΥΓ.1. Γράφει σε πολύπτυχο το ΥΠΠΟ: Ο πολιτισμός, η πρώτη μας προτεραιότητα. Εν προκειμένω η διαφήμιση συντρίβει το, στοιχειώδες, γλωσσικό ένστικτο. Εφόσον η «προτεραιότητα» είναι πάντα πρώτη. Δεύτεροι έρχονται όσοι ανελλήνιστοι χρησιμοποιούν τον πολιτισμό σαν καριέρα.

ΥΓ.2. Πρόσεξε το φενγκ σούι, πρόεδρε. Μήπως πρέπει να μετακινήσεις λίγο τις πολυθρόνες στο Μαξίμου; Για τους υπουργούς δεν το συζητώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/07/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου